Het vergeten onderdeel van de wapenrusting

In Efeziërs 6 staat stevige taal. Paulus opent onze ogen voor een geestelijk slagveld en raad ons aan om ons daar goed op te kleden. Hij haalt een wapen tenue uit de kast, waarmee hij praktisch probeert uit te leggen hoe christenen sterk kunnen staan in geestelijke strijd. In de cursus Pure Heart worden alle voorwerpen van deze wapenrusting behandeld: de gordel van de waarheid, het borstharnas van de gerechtigheid, de sandalen van de inzet voor het evangelie van de vrede, het schild van het geloof, de helm van de verlossing en het zwaard van de Geest. Toch is de wapenrusting hiermee niet ‘af’… In dit artikel bespreken we wat het laatste onderdeel van de wapenrusting is!

“Christenen hebben maar één legeraanvoerder: God. De Heilige Geest staat alle soldaten persoonlijk terzijde in de strijd die ze voeren.”

Het laatste advies wat Paulus geeft voordat je het slagveld op stapt, wordt eigenlijk bijna nooit genoemd in besprekingen over de wapenrusting: gebed, de communicatie met de Officier!

“Laat u bij het bidden leiden door de Geest, elke keer dat u bidt; blijf waakzaam en bid voortdurend voor alle heiligen.” (Ef.6:18)

Geen soldaat ging helemaal alleen op stap. Altijd ging men op pad met hun eigen afdeling, hun cohort. De centurio had de leiding over zo’n cohort. Soldaten waren verplicht om naar de leidinggevende te luisteren: tijdens rustige momenten in het kamp, in de steden waar ze op wacht stonden en dus zelfs op het slagveld. De stem van de officieren galmden overal bovenuit, direct gevolgd door actie van de soldaten.

Één Legeraanvoerder

Een moderne aanvoerder

Christenen hebben maar één legeraanvoerder: God. De Heilige Geest staat alle soldaten persoonlijk terzijde in de strijd die ze voeren. Hij probeert zijn soldaten via de beste strategie te leiden en communiceert zijn wil. Op die manier kan de groep soldaten het effectiefst samenwerken. Maar in tegenstelling tot de romeinse soldaten, hebben gelovigen zelf de keuze: luister je, of doe je het niet?

Een ding is duidelijk: Paulus roept ons er in ieder geval toe op om te luisteren. Zonder het luisteren naar de Centurio, heeft het aantrekken van de wapenrusting weinig nut. Juist het samenwerken met God en de mensen die Hij om je heen heeft gesteld, brengt overwinning! Zet jij deze laatste stap?


Ps. Voor de vrouwen: Als je meer over de wapenrusting wil leren, is het misschien tof om wat filmpjes hierover van ‘Speak Life’ te bekijken. Marije Perik vertelt in een drieluik hoe jij de vijand kunt verslaan! Kijk de video’s: ‘Trek de wapenrusting aan’, ‘Zo ga jij de vijand verslaan #2’ en ‘Ken je tegenstander’.