Ik leerde het woordje ‘ook’

“Dus heel kort samengevat heb jij afgelopen semester het woordje ‘ook’ geleerd?” Dat was een reflectievraag die een docent stelde tijdens het portfoliogesprek, afsluitend op de minor ‘Krachtig coachen’.

Ja, ik heb het woordje ‘ook’ leren begrijpen. Ik heb geleerd om een oordeelsvrije ruimte te laten bestaan in contact met mensen, om tegensprekend-heden naast elkaar te laten bestaan, weerstand te noemen, dingen waar ik het niet mee eens ben er ‘gewoon’ te laten zijn.

Ik beken: Ik dacht altijd ontzettend zwart-wit. Ik oordeelde over ‘onware’ meningen en over de mensen die deze visie uitlegde. Ik probeerde mensen zelfs over te halen om in mijn visie te geloven. Dat is niet wie ik wil zijn, aan mij komt het oordeel niet toe*… Dus, als ik in mijn leven jou niet de ruimte heb gegeven om te zijn wie je bent, en te denken wat je wil denken: mijn oprechte excuses!

“De erkenning gaf een ruimte waarin ik leerde met dingen om te gaan, zonder mezelf te oordelen of te pushen.”

Confrontatie, herkenning en erkenning

Op de vraag wat ik het lastigst vond tijdens dit blok, heb ik geantwoord dat dat niet het coachen zelf was. Het meest lastig vond ik de workshops. Deze gingen diep in op thema’s die voorbij kunnen komen binnen coaching (integraal coachen, contextueel coachen, burn-out, rouw, HSP, etc.). In die colleges werd ik geconfronteerd, moest ik herkennen en in een proces leren erkennen. Die erkenning gaf een ruimte waarin ik leerde met dingen om te gaan, zonder mezelf te oordelen of te pushen. 

Samengevat: ik heb leren ruimte geven aan, kunnen integreren van ‘ook’, en door ont-moeten heb ik God, anderen en mezelf kunnen ontmoeten en op een dieper niveau kunnen luisteren.

Als je ooit nog een minor mag kiezen via de ‘KOM’, Krachtig coachen op de CHE is zeker aan te raden!

* 1 Korinthe 4:5 Jullie hoeven dus je mening niet te geven over mij. Laat dat maar aan de Heer over. Hij zal oordelen op de dag dat Hij terugkomt. Dan zal Hij ook de dingen die niet te zien zijn, zichtbaar maken. Hij zal bekend maken wat er diep in de harten van de mensen verborgen is. En dan zal iedereen van God krijgen wat hij verdient.