Jezus in het centrum van je leven

‘Jesus in the center of it al’ we zingen het zo makkelijk… Maar wat betekent het eigenlijk? In deze blog vertel ik wat het voor mij betekent. Ook deel ik hoe het eruit kan zien in je leven.

Afgelopen weken liet God me (opnieuw) zien dat ik hem telkens op een plek zet in mijn leven die Hij niet verdient. Ik hield hem op de troon van mijn leven, zonder Hem in het centrum ervan toe te laten.

Zie het een beetje zoals een CEO in een bedrijf, of de Nederlandse koning. Hij regeert, maar op een afstand. Hij wordt betrokken bij belangrijke en grote keuzes in het leven, zonder bij de kleine dingen betrokken te worden. Het leek soms ook niet echt of Hij betrokken bij me was, of daar überhaupt in geïnteresseerd in me was: ik als minuscuul klein mensje, Hij als grote God… En als Hij dan eens keuzes maakte leek het ook totaal niet of Hij mijn mening daarin betrok.

“God kijkt naar je hart! Als jij de intentie hebt om Hem te volgen zal dit niet zo makkelijk tussen jou en God in komen staan!”

Het maakte me onzeker: Ik was altijd bang om ‘zomaar’ van zijn territorium te raken, dat ik door een verkeerde keuze ver van Hem verwijderd zou worden. Maar met Jezus als centrum zal een keuze je niet in een ogenblik verder van Hem afbrengen. Kijk maar naar Spr.16:9, je kan nog zoveel keuzes maken in het leven die misschien iets minder handig zijn, God kijkt naar je hart! Als jij de intentie hebt om Hem te volgen zal dit niet zo makkelijk tussen jou en God in komen staan!

De Heilige Geest liet me zien dat Jezus het centrum van de Pentateuch was (het OT, zie Luk.24:27), én van het Nieuwe Testament. Dat Hij het centrum was van de Schepping én zal zijn van het Nieuwe Jeruzalem. Hij is de Alpha en Omega, de Aleph en de Tav – het begin en einde, Hij omvat mijn geboorte en dood. Hij was het centrum van de Kruisiging, en in het centrum van de uittocht van het volk Israël uit Egypte. En als we ons op Hem focussen en bidden in Zijn Naam, zal het ons gegeven worden (dat noemt Jezus zes[!] keer in Joh. 14, 15 en 16). In Zijn Naam worden demonen uitgedreven, mensen vrijgezet van gebondenheid, genezen van ziekten en hersteld van wonden. Zijn Naam maakt het verschil tussen leven en dood (Joh.14:6), licht en duisternis, hopeloos en hoopvol, ‘worthless’ en ‘worth it’.

Wat het betekent om Jezus in het centrum van je leven te hebben

Jezus in het centrum van je leven betekent:

  • Dat Hij dichtbij is, dat Hij warmte geeft maar je toch niet verbrand.
  • Dat Hij de Gastheer is die voor jou zorgt (dit betekent niet dat jij lekker achterover kan leunen) – zie psalm 90.
  • Dat Hij gekend kan (en wil!) worden en dat Hij jou kent en je ervaringen en mening wil horen. Soms veranderd Zijn weg door gebed – zie Abraham en Mozes.
  • Dat Hij priori-tijd heeft in je leven.
  • Dat Zijn aanwezigheid doorvloeit in de kleine dingen in je leven, zoals de dagelijkse keuzes die je maakt en de woorden die je spreekt.
  • Dat de afstand tussen hem en jou altijd de afstand tussen de grond en je knieën is.
  • Dat Hij altijd het mooiste uitzicht heeft op jouw leven, en jij altijd de kans hebt om naar Hem te kijken.

Op welke plek staat God in jouw leven?