Rise, rise again! – Kies om anders te zijn

Volgens de Bijbel is er een verschil tussen ‘rechtvaardigen’ en ‘onrechtvaardigen’. Spreuken 24:16 zegt dat mensen die God niet volgen struikelen en niet meer op staan. Mensen die naar Gods wil leven zijn anders: ze struikelen misschien wel, maar ze staan telkens weer op. Ze proberen het telkens weer opnieuw.

Zondig gedrag is vaak een patroon die in je leven is gesleten; het kost moeite om er weer uit te komen – als je daar al de moeite voor wil doen. Voor ongelovigen maakt het niet uit wat ze doen, ze hebben geen idee van Gods ‘goed’ en ‘fout’ en denken zelf wel te weten wat kan en niet kan. Dit is de concequentie van het eten van de vrucht van de boom van kennis van goed en kwaad (Gen. 3). Mensen die Gods wil niet zoeken vallen zonder dat ze het doorhebben. Soms willen ze hun gedrag veranderen – maar alleen als ze echt last ervaren van het gedrag. Pas dan proberen ze op te staan.

Gekozen om anders te zijn

Voor christenen is dat anders: als het goed is heb je God zo lief, dat je wil leven naar Zijn wil (Rom. 6:11-14). God heeft ons gekozen om op Hem te lijken in onze woorden en daden: heilig (1 Pet. 1:15). Gods woorden in de Bijbel en de woorden die de Heilige Geest tot je spreekt bepalen voor jou wat ‘goed’ en ‘fout’ is (Ez. 36:26-37). Je hebt belooft om je eigen wil links te laten liggen en God te volgen. Daarin groei je elke dag, misschien wel tot op het punt dat je dagenlang achter elkaar niet zondigt: je leeft naar Gods wil (1 Joh. 2:1; 1 Joh. 3:8-9) en je bent een nieuwe schepping (2 Kor. 5:17).

God komt je graag tegemoet in je worstelingen!

Soms lukt dat even niet, je neemt genoegen met wat de wereld ‘goed’ is, in plaats van dat je kiest voor wat God goed vind. Het zijn de momenten waarop je struikelt en je misschien hard valt. Zo hard dat je niet meer weet of je wel kunt opstaan…

Je kunt opstaan! Maar niet alleen…

Vraag God om Zijn hulp, de Heilige Geest wil je graag helpen! Belijd aan God waarin je de mist in bent gegaan. Geef aan dat je het graag anders wil doen (=bekering). Bidt voor meer liefde voor God. Bidt of Hij je hart vult met een verlangen naar Hem en een verlangen om Zijn wil te doen. En richt je op wie God is, in plaats van wat jou niet lukt. En vergeet niet: God komt je graag tegemoet in je worstelingen! (Jes. 40:29-31)

Rise, rise again!


Wil je meer weten over het thema ‘goed volgens de wereld of goed volgens God’, lees dan het boek Good or God van John Bevere. Naast het boek is er ook een online cursus beschikbaar over dit thema, bij Messengercourses.