Van stilte tot vuur: de 9 liefdestalen naar God uitgelegd

Waarom voel jij je diep geraakt in een luidruchtige aanbiddingsdienst, terwijl een ander juist opbloeit in een verstilde kapel? Waarom kom je thuis van een studiedag met meer geloofsvertrouwen dan na tien preken? Of waarom voelt zorgdragen voor kwetsbaren voor jou als ‘heilige grond’?

Misschien komt het door je aanbiddingstaal  – jouw unieke manier om God te zoeken, te ervaren en lief te hebben. Net zoals we in relaties verschillende liefdestalen hebben, zo zijn er ook verschillende spirituele talen, ofwel ‘liefdestalen naar God’. Deze geven woorden aan hoe jij tot bloei komt in je geloof.

Kerkvoorkeur heeft meestal te maken met liefdestaal naar God

Wat als jouw voorkeur voor een kerk – of juist je weerstand – niet alleen theologisch bepaald is, maar samenhangt met je spirituele taal? Iemand met de taal Natuur & Schepping voelt zich vaak meer thuis in een open of creatieve geloofsgemeenschap. Een Enthousiasme & Vreugde-gelovige bloeit misschien op in een charismatische dienst, terwijl Eenvoud & Stilte beter past in een kloosterlijke setting.

En het mooie is: géén van deze voorkeuren is goed of fout. Ze zijn gewoon anders. We mogen meer oog krijgen voor deze verschillen in hoe mensen God liefhebben. Niet om elkaar te beoordelen, maar om elkaar te begrijpen.

Deze talen trekken ons weg van zwart-wit denken over ‘die kerk doet het goed en die niet’. Het leert ons te kijken met een kerk-overstijgend hart. Want Gods liefde is groter dan onze vormen; Hij spreekt elke taal!

Een overzicht van de talen

Tussen onderstaande negen talen maakte Gary Thomas in zijn boek onderscheid. Belangrijk is dat je je in meerdere hiervan kunt herkennen. De meeste mensen hebben wel één of twee duidelijke voorkeuren.

  1. Natuur & Schepping
    Je ervaart Gods aanwezigheid het diepst in de natuur. Bergen, bossen en sterren spreken voor jou boekdelen over de Schepper. Buiten zijn is voor jou een vorm van gebed.
  2. Enthousiasme & Vreugde
    Je gelooft met hart en ziel – en dat mag iedereen weten. Muziek, beweging, lofprijs, vurige preken: daar groeit jouw geloofsleven van.
  3. Denken & Studie
    Jouw geloof verdiept zich via het hoofd. Boeken, Bijbelstudie, goede gesprekken en theologische vragen brengen je dichter bij God.
  4. Traditie & Symboliek
    Liturgie, rituelen en kerkelijke gebruiken zijn voor jou meer dan vorm: ze dragen de tijdloze diepte van geloof. Je aanbidt door wat eeuwenlang gedragen is.
  5. Eenvoud & Stilte
    Je vindt God in het kleine. In stilte, soberheid, rust en regelmaat kom je tot bezinning. Minder afleiding, meer wezenlijkheid.
  6. Zintuigen & Beleving
    Je aanbidt met al je zintuigen. Geuren, kunst, muziek, kaarslicht of beweging helpen jou God tastbaar en ervaarbaar te maken.
  7. Zorgen & Dienen
    God is voor jou voelbaar aanwezig wanneer je zorgt voor anderen. Liefde tonen in daden, niet alleen in woorden – dat is jouw vorm van aanbidding.
  8. Idealen & Actie
    Je hart klopt voor gerechtigheid. Geloof is voor jou onlosmakelijk verbonden met maatschappelijke betrokkenheid en verandering.
  9. Verdieping & Intimi-tijd
    Je verlangt naar een diepe, persoonlijke relatie met God. Je zoekt momenten van gebed, verstilling, innerlijke groei en hart-tot-hart verbinding.

Ontdek jouw spirituele taal

Benieuwd welke talen bij jou passen? Doe de test op de spiritualiteitwijzer.eo.nl

Bronnen en ander verdiepingsmateriaal

De geloofsstijlen zijn een bekend principe. Ze komen onder andere terug in het boek Sacred Pathways van Gary Thomas, ze zijn uitgewerkt in de SpiritualiteitWijzer van de EO en ze zijn ook bekend van het bekendere boek ‘Het feest van de navolging’ van Richard Foster.