Je hebt het weer gedaan. Je hebt toegegeven aan de verlangens naar pornografie of zelfbevrediging. Allerlei gedachten dwalen door je hoofd: ‘dat kan gebeuren toch?’, ‘vind God dit echt zo erg?’, ‘ach, die ene keer…’ Logisch dat je de zonde kleiner probeert te maken in je eigen hoofd: je voelt je schuldig en wil dat gevoel wat verzachten. Maar wat je eigenlijk doet, is je zonde schoonpoetsen door er (te) licht over te doen. En als je te licht denkt over zonden, denk je te klein over de Verlosser… In dit artikel vertellen we je over hoe je je oprecht kunt bekeren van zonden.
“Sin happens when our desires become more important than submitting to the will of God”
Unknown
Je richten op jezelf in plaats van op God
Een eerste probleem waar een mens vaak tegenaan loopt als hij of zij een fout heeft gemaakt is waar je je op richt. Vaak richten we ons op onszelf, excuses als ‘ik kon er niets aan doen’ of ‘het verlangen was zo groot’ zijn dan snel gemaakt. Wat nu als je je focus volledig richt op God? Grote kans dat je dan het onderstaande ervaart.
- Als je je beseft hoe heilig God is, weet je dat je zonden niet meer goed kunt praten.
- Als je je focust op Gods wil (met seksualiteit), richt je je niet meer op je eigen verlangens.
- Als je je focust op Gods ideeën, ga je niet meer op in je eigen dromen en fantasieën.
- Als je God vraagt om je te vullen met Zijn rijkdom en volheid, hoef je jouw innerlijke leegte niet meer te vullen met de korte momenten van voldoening na zonde.
Opdracht: denk eens verder na over eigenschappen van God, en hoe die jouw perspectief op jezelf of de dingen waar je tegenaan loopt kunnen veranderen.
“Zijn offer was genoeg, we hoeven daar niets bij te doen of af te halen. Op het moment dat je je zonden kleiner maakt dan ze zijn, doe je geen recht aan Zijn offer.”
Te klein denken over vergeving
Dit punt heb je vaak zelf niet door, maar door het kleiner maken van je zonden probeer je zelf het geslagen gat al voor een deel te dichten. Denk ff mee: Als je iemand uitscheld, en later tegen dezelfde persoon zegt dat het uitschelden wel meeviel, maak je je schuld kleiner. Als je dan je excuses aanbiedt, doe je dat over ‘de overgebleven schuld’. Je intentie is niet verkeerd: je schaamt je en vind dat niet fijn, daarom probeer je je fout een beetje te bedekken. Dat voelt minder ‘naakt’. Maar voor ‘het slachtoffer’ is het vervelend. Voor hem/ haar voelt het alsof je een deel van het gat verstopt, en je dus maar voor een klein deel je excuses aanbiedt. Het slachtoffer wordt daarmee eigenlijk tekort gedaan!
De wortel is misschien het bedekken van je schaamte. Maar het kan ook de onzekerheid zijn over de kracht van vergeving: wil die ander me wel vergeven? En zo ja, wil hij/zij me dan ook echt helemaal vergeven?
Als het gaat om fouten maken in je relatie tot God (zonden) mag je weten dat eeuwen geleden al aan het kruis stierf, voor ál onze zonde en schuld. Zijn offer was genoeg, we hoeven daar niets bij te doen of af te halen. Op het moment dat je je zonden kleiner maakt dan ze zijn, doe je geen recht aan Zijn offer.
“Probeer je daad niet uit te leggen of te verzachten. Vervolg je ‘belijdenis’ niet met ‘omdat’ of ‘maar’.”
Hoe dan wel?
Je bent er al achter: het wegpoetsen van de ernst van je daden is alles behalve ‘je bekeren’. Om te leren van je fouten zul je door een moeilijk en schaamtevol moment moeten: je moet door het stof, op je knieën. Het is belangrijk om eerlijk uit te spreken wat er tussen jou en God in staat. Dus welke (seksuele) daad je uitgevoerd hebt, die niet naar Gods wil was. Probeer je daad niet uit te leggen of te verzachten. Vervolg je ‘belijdenis’ niet met ‘omdat’ of ‘maar’. Daarmee bedek je de schuld voor jezelf, je vermindert de ernst.
Als je hebt uitgesproken wat er is gebeurt, kun je aangeven dat dit niet was naar Gods wil. Dat het je spijt en dat je het de volgende keer anders gaat doen. Want dat is wat bekering is: je afkeren van je oude wegen, en een nieuwe richting op gaan (richting God). Dit is het christelijke antwoord op zonden: je bekeren en verder gaan. Wetend dat God goed en rechtvaardig is en onze schuld ver van ons wil doen!
Opdracht
Wil je hier meer studie over doen? Check dan deze verzen:
Wat is vergeving?
Lezen: Micha 7:18-19 & Psalm 103:10-12
Wanneer ontvang je vergeving?
Lezen: Handelingen 3:19
Zoek zelf nog meer Bijbelteksten over vergeving en bekering, en schrijf ze onder elkaar op. Dit kan onder andere via de zoekfunctie van YouVersion (Bijbelapp).